FAQ
FAQ FAQ

Spaniabosted

FAQ

FAQ

1. Vi kan erbjuda ALLA bostäder som annonseras på blocket (inte bara våra egna annonser)
2. Vi har lång erfarenhet av marknaden och vi har fått mycket bra feedback. Se referanser.
3. Vi arbetar gratis för dig - byggherren/säljaren betalar oss för vårt arbete. 



Att köpa bostad utomlands är spännande, men samtidigt vet vi att det kan kännas både krångligt och lite läskigt. Att sätta sig in i byråkrati, lagar och skatteregler kan vara svårt – speciellt om man inte kan språket. När du hittat rätt bostad för dig är det viktigt att någon tryggar köpet i första hand vad gäller ägande och eventuella belastningar och ordnar allt det praktiska.

Du är fri att välja vem du vill använda som juridisk rådgivare. Spanienbostäder har en egen juridisk avdelning (Spanienbostäders juridiska avdelning) som tar hand om alla juridiska aspekter av själva fastighetsöverlåtelsen, och hjälper till med allt från att skapa ett konto i en spansk bank, till att ansöka om N.I.E. nummer, teckna bostadsförsäkring, upprätta testamente och lämna in en spansk deklaration.

NIE nummer (Numero de Identidad Extranjero) motsvarar svenskars personnummer och börjar alltid med ett "X" eller "Y" följt av sju siffror och en bokstav. Numret är inte överförbart och det upphör inte att gälla.

Förutom att vara avgörande för alla skattetransaktioner i Spanien, som att köpa ett hem, är NIE-numret också nödvändigt för att utföra nästan alla praktiska uppgifter i Spanien, från att ta emot ett paket med posten till att öppna ett spanskt bankkonto.

Priset på nya bostäder anges utan moms. De totala kostnaderna i samband med köp av nyproduktion blir cirka 13,5 %. Inklusive 10% moms, 1,5% dokumentavgift samt notariekostnader, registrering i det spanska fastighetsregistret samt juridisk ombud.

Köper du en begagnad fastighet betalas ingen dokumentskatt och du kan räkna med ca 12-13 % i kostnader. Inklusive 10 % överlåtelseskatt, notarieavgifter, registrering i det spanska fastighetsregistret samt juridiskt ombud.

I Spanien finns en öppen bostadsmarknad vilket gör att många mäklare säljer samma bostäder. I Sverige är det vanligt att en mäklare säljer en bostad, men här är vi många. När du söker efter en bostad på Blocket eller på andra sajter har du kanske märkt att exakt samma bostad och nyproduktion listas av flera fastighetsmäklare.

En bostad i Spanien måste också beskattas i Spanien oavsett i vilket land ägaren är skriven. Vinstskatten är 19%. Först när du sålt bostaden igen är det dags att nämna det i deklarationen i Sverige, då får du skatta på det som återstår, dvs om vinstskatten i Sverige är 22 % vilket är 3 % högre än Spaniens 19%. Då får du skatta mellanskillnaden 3% i Sverige för bostaden du sålde i Spanien. Har du varit skriven på bostaden i Spanien (som första bostad) i mer än 6 år och du är pensionär slipper du vinstskatten helt.

I Spanien ingår normalt inte flyttstädning utan det är något som köparen ansvarar för. När ni köper av oss så anordnar vi en kostnadsfri flyttstädning innan inflyttningen.

Om du har köpt din bostad med möbler så ska det finnas en inventarielista bifogag med köpekontraktet. Möblerad innebär att säljaren och köparen kommit överens om att säljaren lämnar vissa eller alla möbler i bostaden. På en inventarielista specificeras vilka möbler som ingår. Om du köpt din bostad möblerad, så innebär det även att säljaren kan lämna kvar fler saker än vad som står på inventarielistan.

Vid köp av nyproduktion får du bankgarantier på dina betalningar enligt spansk lag. Vidare har du 10 års byggaranti på strukturen. Det är alltid 2 års garanti på vitvaror, enligt EU-lag. Normalt får du även 1-2 år på kosmetiska detaljer. Kommunen gör alltid en inspektion innan tillträdet för att kunna ge byggherren det så kallade "licencia de primera ocupación" eller boendelicensen. När en nyproduktion står klar så görs normalt en "snag-list" av köparen med ev brister som byggherren skall åtgärda.

Budgivning på det sätt som vi är vana vid hemma i Sverige är inte så vanligt förekommande i Spanien. I Spanien hjälper vi till att förhandla fram ett slutpris mellan säljaren och köparen som vanligtvis ligger något under utgångspriset för resales. Nyproduktion har oftast ett fast pris.

Detta kan variera en hel del. Vi rekommenderar att lägga ett par procent under utgångspriset för att sedan inleda förhandlingen. Din mäklare kan hjälpa dig då det kan skilja sig mycket från bostad till bostad.

Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist med ansvar för att kontrollera köparens och säljarens identitet. Notarien informerar om eventuella skulder kopplade till bostaden, säkerställer att betalningen är korrekt enligt spansk lag och att den nått säljaren innan avtalet tecknas. Notarien upprättar även köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan.

Ja, om det är ditt primära boende som du säljer och köper, samt om den nya bostaden har ett högre pris. Du behöver ha ägt bostaden i minst tre år när du säljer den samt äga din nya bostad i minst tre år framåt.

Du kan dra av kostnader som du har i samband med din uthyrning om du är resident i Spanien alternativt icke-resident boende inom EU och EEA (Norge, Island och Lichtenstein). I annat fall kan du inte dra av kostnaderna.

Kostnaderna kan exempelvis vara:

  • Marknadsföringskostnader för uthyrning av bostaden
  • El-, gas och vatten
  • Föreningsavgift
  • Räntekostnader på lån för bostaden alternativt renovering/uppgradering
  • Kostnader som uppkommit i samband med köp av bostaden, såsom överföringsskatt och juridiska avgifter.
  • IBI (fastighetsskatt)
  • Reparationer
  • Försäkring

Några exempel på vad som inte ingår är kostnader för uppgradering eller förbättringar av bostaden samt utbyggnader eller nybyggnad av pool. Kontakta ditt juridiska ombud eller din revisor för mer detaljerad information om vilka kostnader som är avdragsgilla.

Resident i Spanien = skatten varierar från 19-47% beroende på inkomst.
Icke-resident i Spanien (resident i EU och EEA): 19%

Ja, det är relativt vanligt att köpa en bostad i Spanien via antingen ett svenskt bolag alternativt att köparen startar ett spanskt bolag. Köper du genom ett bolag rekommenderar vi att du pratar med en revisor, eftersom det kan medföra kraftig förmånsbeskattning under vissa omständigheter.

Några rekommendationer är att köpa ett boende i ett område som generellt sett har hög turism året om. Torrevieja, Punta Prima, Playa Flamenca, La Zenia, Villamartin och Ciudad Quesada är några exempel på områden med bra service året om. Flygförbindelser och närhet till flygplats är också något som spelar stor roll. Närhet till restauranger, barer, mataffärer och stränder kan också vara bra att få med som önskemål när man letar efter bostaden.

Detta skiljer sig mellan de olika områdena. Det finns tyvärr inga generella regler som gäller för hela Spanien. Oftast krävs det att du ansöker om en uthyrningslicens. Vi kan hjälpa till/förmedla kontakt för att få den licensen

Vi hjälper gärna till att sätt dig i kontakt med en välrenommerad uthyrningsbyrå. De sköter då allt som berör uthyrning mot en avgift. Det som ingår är uthyrning och beläggning, administration och städning. Innan du hyr ut din bostad bör du kontrollera vilka regler som gäller i ditt område.

Det sker en kontroll av dig som låntagare likt den som görs i Sverige av banker. Du kan låna upp till 50-70% av bostadens värde hos spansk bank. Du kan välja att ta hela lånet på spansk bank eller välja ett s.k. kombinerat lån, att ta en del hos din svenska bank och en del hos spansk bank. En skillnad är att spanska banker kräver att lån skall vara amorterade till 70-75 års ålder. Räntorna är något högre än i Sverige men skiljer sig från fall till fall. Prata med oss om du har behov av att finansiera ditt bostadsköp så kan vi förmedla en bankkontakt.

I Spanien är det mest vanligt med äganderätter. Man har inget gemensamt lån i föreningen vilket man har i Sverige. Utöver det så har man vissa kostnader gemensamt så som trappstäd, pool, trädgård mm. Alla bostäder i Spanien har egen lagfart, oavsett bostadstyp, vilket man inte har i Sverige.

WhatsApp