Matkultur i Spanien
Örter, kryddor, vitlök och saffran – det spanska köket är lika rikt och temperamentsfullt som spanjorerna själva. För många är den spanska matkulturen en av de största anledningarna till att fokusera på Spanien. Vi förstår varför.
Paella, tortillas, tapas, gazpacho, calamares, chorizo, manchego och serranoskinka. Listan är lång, och vi har inte ens kommit till urvalet av vin än. Om du lägger till kulturen, njuter av måltider med nära och kära, har du receptet på en god, spansk matupplevelse. Mångfalden i det spanska köket kommer till stor del av att landet har varit med om flera invasioner och har befolkats av flera olika folk genom århundradena. Romare, greker, kelter, morer och fler har satt sina spår. Den kanske mest klassiska maträtten av dem alla är paella, som har sitt spanska ursprung, närmare bestämt i regionen Valencia.
Flera spanska kockar har blivit pristagare, med tre stjärnor i Michelinguiden. Det finns massor av spännande, lovvärda, "fancy", rustika och välkända restauranger att utforska i området!
En bonus med den goda maten i Spanien är att den är hälsosam. Du har säkert hört talas om "Medelhavsdieten", som innebär mycket frukt och grönsaker, olivolja, fisk, skaldjur och fullkorn. Små mängder mättat fett och mycket omega-3 bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ännu en anledning att spendera tid här!
Visste du att Spanien faktiskt är det tredje största i världen på vin, efter Frankrike och Italien? Menecia, Syrah, Pinor Noir, Merlot, Ganacha och Tempranillo är alla spanska druvor, varav den senare främst kommer från Rioja-regionen – som är den mest kända.